Trio Wiebe Kaspers: prima live-muziek met digitale foefjes

Persfoto JannaKaspers2‘Delta’ heet het nieuwe album van het Trio Wiebe Kaspers, bestaande uit Wiebe Kaspers(lead vocals, toetsen), Florian den Hollander(basgitaar, moog-synthesizer, backing vocals) en Daan Slagter(drums, backing vocals). De release van het album was zaterdagavond in Leeuwarden en nog geen dag later gaf het trio er een complete live-uitvoering van in de Kloosterkapel te Sibrandahûs.

“Ga maar lekker achterin zitten, als het volume je voorin de kerk teveel wordt”, zei Wiebe Kaspers zondagmiddag na het nummer ‘On and on’, dat inderdaad qua decibels behoorlijk aankwam.

Vanwege het gebrek aan publieke belangstelling, kon zijn advies worden opgevolgd en veroorloofde de band het zich om alles uit de kast te halen, ook al was er geregeld sprake van dynamische schakeringen. Zo begon het nummer ‘Help, help, help’ bijvoorbeeld prachtig introvert om vervolgens in exact het tegenovergestelde te belanden.

De in Jorwert geboren Kaspers, die een mooi Friestalig nummer over zijn dorp naar voren bracht, heeft een stem, die gemakkelijk van borst- naar kopregister schakelt, die het volume vaardig aanpast aan het karakter van de tekst en die, samen met de andere stemmen, in de meerstemmigheid goed is voor een fijne sound .

Met toetsen van meerdere instrumenten weet hij goed raad, of dat nu met twee handen op één instrument is of met de afzonderlijke handen op twee instrumenten.

Zijn spel wordt zeer vakkundig aangevuld en onderstreept door zijn medemuzikanten, die niet alleen opgaan in de totaalklank, maar ook wel eens even solistisch opereren, zoals de bassist zondagmiddag bijvoorbeeld in de inleiding op de cover ‘So real’ van Jeff Buckley.

Helemaal in z’n uppie bracht Kaspers het nummer ‘Love come close’ aan de man. Het rustige nummer was woordelijk te volgen, hetgeen van de meeste andere nummers helaas niet kan worden gezegd.

Gelukkig leidde de muzikant ze wel in met een enkel woord of een uitgebreid verhaal.

Het Fries - een arrangement van een door Syb van der Ploeg aangeleverd lied kwam voorbij , een nummer, waarin Elske de Wall digitaal meedeed, passeerde de revue en een Friese vertaling van ‘Mary Jane’ van Alanis Morissette stond geprogrammeerd – wisselde het Engels tijdens dit concert mooi af.

Een zeer bijzonder Engelstalig nummer was ‘Three’, waarin het qua noten, maat en ritme allemaal om het getal drie draaide.

Een echt trionummer zou je het kunnen noemen, waarin de drie muzikanten lieten horen dat alle goede dingen in drieën bestaan.

RENNIE VEENSTRA