Twarres: fraai meerstemmig en goed verstaanbaar

Mirjam Timmer(zang en gitaar)en Kristian Dijkstra(zang en percussie) - het duo ‘Twarres’ - , traden zondagmiddag samen met de muzikanten Pepijn van der Burgt(zang en gitaar) en Robin van Baaren(basgitaar) op in de Kloosterkapel te Sibrandahûs.

Het werd een concert van ‘Twarres in het kwadraat’, waarbij de tweestemmige zang van Mirjam en Kristian de basis vormde.

Hun stemmen passen perfect bij elkaar, hetgeen meteen opviel in het eerste nummer ‘Well hello’, dat uit mooie dialogen bestond en waarbij de meerstemmige zang – Pepijn deed vocaal ook mee – weldadig aandeed.

De nummers, die voor het voetlicht werden gebracht, werden afwisselend in het Fries en in het Engels gezongen en waren over het algemeen woordelijk te verstaan.

Snel en rustig repertoire passeerde de revue en meestal betrof het liedjes van de hand van Mirjam. Liedjes als ‘Tink oan my’, ‘Fûgelfrij’, ‘Nim my mei’, ‘De juste snaar’ en ‘Do’ en nummers als ‘Run away’, ‘She won’t let go’, ‘I need to know’, ‘Mister Man’ en ‘Children’.

Op een enkel toonsoortprobleempje na, werden ze zeer goed uitgevoerd. Er was sprake van prima solozang, uitstekende samenzang en voortreffelijk instrumentaal spel, dat het geheel een mooie sound verleende.

Behalve eigen repertoire, vertolkte ‘Twarres’ ook enkele nummers van anderen, zoals Stevie Nicks en Frans Halsema. Het ‘Voor haar’ van Halsema zong Mirjam in de Friese vertaling van Leo Dijkstra, met als titel ‘Foar him’. Helaas was het lied te laag voor haar stem en kon zij er niet echt mee uit de voeten.

“Noch sa’n ferske”, zei ze na afloop ervan en voordat ze ‘Nim my mei’ ging zingen. Gelukkig lag dat lied op een voor haar veel geschiktere hoogte en kwam het dus veel beter uit de verf. Een bijzonder effect had de spatie bij ‘mûle fol tosk – en stean’.

Wie op de grote hit van het allereerste ‘Twarres’- duo zat te wachten, moest behoorlijk lang wachten, namelijk tot het laatste nummer. ‘Wêr bisto?’ kon natuurlijk niet ontbreken, al was het alleen maar om aan te tonen, dat Kristian een capabele opvolger is van Johan van der Veen.

Het inmiddels bijna achttien jaar oude nummer viel bij het voltallige publiek in de Kloosterkapel zeer in de smaak.

                                                                                                                                  RENNIE VEENSTRA